
Magyarország tortája 2025
A Magyarország Tortája versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület hirdeti meg immár tizenkilencedik alkalommal, minden évben az augusztus 20-i államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan, hogy bemutassa a hazai cukrászat hagyományait és újító szellemét
A 2025-ös kiírás különlegessége – “Dobostorta 140”
Idén különösen szimbolikus tematikával zajlott a verseny: a Dobos C. József által alkotott dobostorta 140. évfordulóját ünnepelték. A versenyzők feladata volt, hogy a dobostorta jellegzetes alapanyagait – például tojás, karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, vanília – felhasználják, de új, kreatív formában újraértelmezve.
Emellett a nevezett tortákban legalább két további csoport – őshonos magyar fűszerek, hungarikum pálinkák/borok, vagy őshonos gyümölcsök – valamelyikéből is kellett alapanyagot alkalmazni.
3. A verseny menete
Nevezés: Idén összesen 34 torta nevezett a versenyre
Háromfordulós zsűrizés:
1. forduló: anonim nevezések közül választottak 6 döntőst.
2. forduló: ezek tovább finomításra kerültek.
Döntő: az élő készítés zajlott a Magyar Cukrász Ipartestület tanműhelyében, zsűrizéssel párhuzamosan
4. Döntősök és győztesek
A 2025-ös döntős torták:
Aranykörte – Kocsis Réka (Székesfehérvár)
Aranyliget – Papp Dániel (Makó)
DCJ Stílusgyakorlat – Balogh László & Kis Roland (Gyula) (győztes)
Fürtös Menyecske – Rosta Sándor & Rábai Anita (Hévíz)
Napsugár – Novák Ádám & Haller-Dovalovszki Barbara (Szeged)
Vadszüreti csábítás – Füredi Krisztián (Tápiószecső)
A győztes: „DCJ Stílusgyakorlat”
A név Dobos C. József monogramját („DCJ”) és a klasszikus torta stílusának újraértelmezését jelzi
Arányaiban klasszikus dobostorta alapjára épül – vajban gazdag felvert piskóta, csokoládé vajkrém, meggyzselé, karamell, mandulapraliné, grillázs, tejcsokoládé glazúr jellemzik. A torta függőleges rétegrendje vizuális élményt is nyújt, az ízek (savanykás meggy, lágy csokoládé, karakteres karamell) harmonikus kontrasztot alkotnak.
Cukormentes kategória győztese: „Álmodozó”
Alkategóriájának, a Magyarország Cukormentes Tortája versenynek győztese Kovács Alfréd (Váci Édes Vonal Cukrászda) “Álmodozó” nevű tortája lett.
Jellemzői: kakaós-mandulalisztes piskóta, fahéjas–chiamagos meggyragu, hozzáadott cukor nélküli tejcsokoládékrém, csokoládétöret. A klasszikus sütemények – például Lúdláb, Rigójancsi – hangulatát idézi.
5. A nyilvánosság és kóstolás
Az eredményhirdetésre az Országházban, Szent István ünnepének előkészületei közben került sor.
A nyertes torták augusztus 19-től országszerte több száz cukrászdában elérhetők lesznek, például a Budapesten megrendezett Magyar Ízek Utcájában is.